Alt İş Alanların İdari Para Cezası (İPC) ve Ferilerinden Dolayı 5510 SGK %5 İndirim Hakkından Yararlanamayan Ana İşverenlerin Artık Yararlanabileceklerine Dair Danıştay Kararı

SGK’nın mevcut uygulaması gereği ana işveren eğer alt iş alanın(taşeron) prim, gecikme zammı, İPC ve bunların benzerleri varsa 5510 sayılı kanunun %5 indiriminden faydalanamıyordu.

Danıştay kararı sonrası alt iş alanın sadece İPC borcunun bulunması halinde ana işveren 5510 sayılı Kanun gereği %5 prim indirim hakkından yararlanabilecektir.

SGK’nın mevcut uygulaması gereği ana işveren eğer alt iş alanın(taşeron)  prim, gecikme zammı,  İPC ve bunların ferileri varsa 5510 sayılı Kanunun %5 indiriminden faydalanamıyordu.

Danıştay 12. Dairesinin 2019/5932 esasına kayden açılan, bilahare Danıştay 10. Dairesinin 2020/2727 Esasına kayden devam eden dava sonucu verilen 11.06.2024 tarihli ve 2024/2504 sayılı Karar ile “Dava konusu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının ‘Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranının işveren hissesinden beş puanlık indirim’ konulu 13.11.2008 tarihli ve 2008/93 sayılı genelgesinin ‘Alt İşvereni  Bulunan İşyerleri ve Alt İşverenlerle İlgili İşlemler’ başlıklı 9. maddesinin idari para cezaları ve fer’ileri  yönünden iptaline” hükmedilmiştir.

Bu nedenle, 2008/93 sayılı Genelgenin “9-Alt İşvereni Bulunan İşyerleri ve Alt İşverenlerle İlgili İşlemler” bölümünde yer alan açıklamalar; “Dolayısıyla, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin işveren hissesinin beş puanlık kısmının Hazinece karşılanabilmesi için işverenin muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerektiğinden, asıl işverenin söz konusu indirimden yararlanmak amacıyla muhtasar prim ve  24.09.2024/118-2 hizmet  beyannamesini 5510 sayılı Kanun türünü seçerek Kuruma gönderebilmesi için işverenin muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme  cezası  ve  gecikme  zammı  borcu  ile kendisinden iş alan alt  işverenlerden kaynaklanan muaccel sigorta primi, işsizlik sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunmaması gerekmektedir.” şeklinde değiştirilmiştir.

Danıştay kararı sonrası alt iş alanın sadece İdari Para Cezası(İPC) borcunun bulunması halinde ana işveren 5510 Sayılı Kanun gereği %5 prim indirim hakkından yararlanabilecektir. MPHB’lerini 5510 Kanun numarasını seçerek %5 indirimli şekilde Kuruma gönderebilecektir.

Uludağ İş Akademisi

EĞİTİM TALEBİNİZ

Eğitim başvuru formumuzu doldurarak ön kaydınızı oluşturun. Detaylar için biz size dönüş yapalım. Aşağıdan hangi eğitimimize katılmak istiyorsanız seçebilirsiniz.