SGK, GSS Borçları İçin Bilgilendirme Göndermeye Başladı

01.01.2012 tarihinden itibaren zorunlu hale gelen Genel Sağlık Sigortası Primleri ile ilgili olarak bu tarihe kadar herhangi bir takip ve icra işlemi yapmayan SGK, GSS borcu olan vatandaşlara bilgilendirme mesajları göndermeye başladı. GSS borcu olan vatandaşların e devlet üzerinden borçlarını kontrol edebilecekleri ve ödemelerini de yine buradan yapabilecekleri bilgisi paylaşıldı. Borç bilgilendirme yapılması, SGK’ nın GSS borçlarının tahsili ile ilgili olarak takip işlemi başlatacağı yorumlarına sebep oldu.

Gerçekte GSS Borcunuz Olmayabilir

SGK dan GSS borcunuzun olduğuna dair mesaj aldı iseniz e-devletten ilgili borcunuzun hangi dönemleri kapsadığını kontrol etmeyi unutmayın. Sigortalı çalışmanızın veya vergi kaydınızın olduğu tarihlere de borç çıkartılmış ise SGK’ ya başvurup ilgili dönemlere ait borçlarınızı sildirebilirsiniz. Gelir testine başvuru yaparsanız, şartları sağlamanız halinde GSS Primleriniz devlet tarafından karşılanabilmektedir.

Gelir testine başvuru için bir süre şartı var mıdır?

Gelir testine başvuru yapılması için herhangi bir süre şartı aranmamakla birlikte tüm genel sağlık sigortası primlerinin devlet tarafından karşılanabilmesi için kurum tarafından gönderilen tescil tebligatının tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde gelir testine başvurulması gerekmektedir. Aksi halde gelir testine başvuru tarihine kadar olan borçlar genel sağlık sigortalısının kendisi tarafından ödenmesi gerekmektedir. Gelir testi sonucu geliri brüt asgari ücretin 1/3′ den az olduğu tespit edilen vatandaşların GSS Primleri devlet tarafından karşılanmaktadır. Aylık geliri brüt asgari ücretin 1/3′ den fazla olan vatandaşlar ise aylık brüt asgari ücretin %3′ ü kadar prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.

Uludağ İş Akademisi

EĞİTİM TALEBİNİZ

Eğitim başvuru formumuzu doldurarak ön kaydınızı oluşturun. Detaylar için biz size dönüş yapalım. Aşağıdan hangi eğitimimize katılmak istiyorsanız seçebilirsiniz.